Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας?

Θυμάμαι από μικρή ρώταγα "Μαμά γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας;" και δεν ήξερε να μου απαντήσει, τώρα βρήκα μόνη μου την απάντηση!
Λοιπόν! Το έθιμο αυτό έχει δύο εκδοχές!!!
Η πρώτη και πιο απλή εκδοχή είναι πώς τσουγκρίζουμε το κρασί μας, για να το απολαύσουμε και με τις 5 αισθήσεις μας! Δηλαδή την όραση (βλέποντάς το), την όσφρηση (μυρίζοντας το), την αφή (κρατώντας το), την γεύση (πίνοντάς το) και τέλος την ακοή (τσουγκρίζοντάς το)!!! 

Η δεύτερη εκδοχή έχει τις ρίζες του στο μεσαίωνα από τότε που οι κούπες σερβίρονταν γεμάτες αγνό και γευστικό κρασί, και μάλιστα ξεκίνησε  από την αριστοκρατία της εποχής, βασιλείς και άλλους. Τότε δεν τσούγκριζαν απλά τα ποτήρια ώστε να ακουστεί μόνο ο ήχος του γυαλιού, αλλά γινόταν με δύναμη με σκοπό να πέσει λίγο ποτό από το ένα ποτήρι στο άλλο και να αναμιχθεί το κρασί. Ο λόγος; Απλός...Οι καλεσμένοι φοβόντουσαν μήπως ο οικοδεσπότης θα προσπαθούσε να του δηλητηριάσει ρίχνοντας δολοφονικά υγρά στο κρασί τους και αφού και οι δύο θα πίνανε από το ίδιο 'μείγμα' κρασιού ήταν σίγουρο πως ήταν καθαρό ,αν απ΄την άλλη ο οικοδεσπότης δεν το έπινε, μάλλον κάποιος έπρεπε να φοβάται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου