Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Κουϊζ: Πόσα ξέρετε για τη φροντίδα του δέρματος;

Κάνετε ό,τι πρέπει για να διατηρείτε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση; Ή μήπως παρασύρεστε από μύθους και λανθασμένες αντιλήψεις, υπονομεύοντας την υγεία του;
Αν και οι περισσότεροι ασχολούμαστε συνεχώς με την περιποίηση του δέρματος, είναι πολλές οι λανθασμένες αντιλήψεις που δεν εννοούμε να αλλάξουμε. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, συνέταξαν το κουΐζ που ακολουθεί για να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε τους μύθους από την πραγματικότητα.

1. Η κατανάλωση άφθονου νερού, χαρίζει υγρασία στο δέρμα και το κάνει ελαστικό.

* Σωστό
* Λάθος

2. Για να αποφύγει κανείς την ξηροδερμία, πρέπει να βάζει υδατική κρέμα ή λοσιόν αμέσως μετά το μπάνιο.

* Σωστό
* Λάθος

3. Η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λίπη προκαλεί ακμή.
* Σωστό
* Λάθος

4. Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ακμής είναι το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου.

* Σωστό
* Λάθος

5. Το ξύρισμα δυναμώνει τις τρίχες.

* Σωστό
* Λάθος

6. Το άρωμα που περιέχουν πολλά καλλυντικά είναι το συστατικό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

* Σωστό
* Λάθος

7. Το στρες επιδεινώνει δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.
* Σωστό
* Λάθος

8. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί νεανικό το δέρμα είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

* Σωστό
* Λάθος

9. Η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από:

* Το χιόνι
* Την άμμο
* Τον πάγο
* Το νερό
* Όλα τα παραπάνω

10. Όταν έχει συννεφιά, δεν χρειάζεται προστασία το δέρμα από τον ήλιο.
* Σωστό
* Λάθος
Οι σωστές απαντήσεις
1. Η σωστή απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Αν και το νερό είναι απαραίτητο για να είναι καλά ενυδατωμένο το σώμα, η αυξημένη κατανάλωσή του δεν χαρίζει πρόσθετη υγρασία στο δέρμα ούτε το κάνει ελαστικό, και γι’ αυτό δεν καταπολεμά τις ρυτίδες και τα άλλα σημάδια του χρόνου. Η ποσότητα της υγρασίας του δέρματος είναι πιθανότερο να καθορίζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η υγρασία της ατμόσφαιρας, η έκθεση στον ήλιο, η συχνότητα του πλυσίματος, καθώς και το είδος των σαπουνιών και των καθαριστικών που χρησιμοποιεί κανείς για την περιποίησή του.

2. Η σωστή απάντηση είναι ΣΩΣΤΟ. Η επάλειψη του δέρματος με ενυδατική λοσιόν ή κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα είναι ακόμα υγρό, αυξάνει την ενυδάτωση, διότι όταν το δέρμα στεγνώνει τελείως έχει χάσει τμήμα της φυσικής του υγρασίας μέσω της εξάτμισης.

3. Η σωστή απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Τα τρόφιμα δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ακμή, γι' αυτό και η κατανάλωση φαγητών με πολλά λίπη, όπως τα τηγανητά, είναι απίθανο να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή. Εντούτοις, εάν έχετε διαπιστώσει ότι κάποιο ή κάποια τρόφιμα προκαλεί έξαρση της ακμής σας, καλό είναι να τα αποφεύγετε.

4. Η σωστή απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Το συχνό πλύσιμο του προσώπου ερεθίζει το δέρμα και μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την ακμή - το ίδιο και το δυνατό τρίψιμο του δέρματος ή ο καθαρισμός με «σκληρά» σαπούνια ή προϊόντα. Αντ’ αυτών, να πλένετε μία φορά την ημέρα τα τμήματα του σώματός σας με σπυράκια, χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό που δεν θα περιέχει έλαια και θα έχει ως βάση το νερό.

5. Η σωστή απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Το ξύρισμα δεν ανανεώνει τους θυλάκους των τριχών, δεν αυξάνει την ποσότητά τους, ούτε επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των τριχών. Το χρώμα, η δύναμη, η θέση και το μήκος των τριχών εξαρτάται πρωτίστως από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και όχι από το ξύρισμα. Γιατί όμως αισθάνεται κανείς πιο σκληρές τις τρίχες του όταν τις ξυρίζει; Διότι στα πρώτα στάδια αναπτύσσονται ομοιόμορφα και όταν τις αγγίζει όλες μαζί, τις νιώθει σκληρές.

6. Η σωστή απάντηση είναι ΣΩΣΤΟ. Είναι γεγονός ότι από τα συστατικά των καλλυντικών, τα αρώματα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής – έτσι αποκαλείται επιστημονικά η δερματική αντίδραση που προκαλεί κόκκινο εξάνθημα, διογκώσεις και μερικές φορές φλύκταινες. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή έχετε αναπτύξει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο καλλυντικό, να επιλέγετε υποαλλεργικά προϊόντα δίχως άρωμα.

7. Η σωστή απάντηση είναι ΣΩΣΤΟ. Το στρες όντως επιδεινώνει πολλές δερματοπάθειες, μεταξύ των οποίων η ψωρίαση, το έκζεμα αλλά και η ακμή. Για να θέσετε αυτές τις ενοχλητικές δερματοπάθειες υπό έλεγχο, θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε (και) το στρες σας.

8. Η σωστή απάντηση είναι ΣΩΣΤΟ. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίζετε το δέρμα σας είναι να το προστατεύετε από τον ήλιο. Η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου βλάπτει το δέρμα, προκαλώντας βαθιές ρυτίδες, ξηροδερμία, σκλήρυνση του δέρματος και αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εκδηλώσεως καλοηθών και κακοηθών δερματικών βλαβών.

9. Η σωστή απάντηση είναι όλα τα παραπάνω. Μπορεί να νομίζετε ότι το να κάθεστε στη σκιά είναι επαρκής προστασία από τον ήλιο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται στο χιόνι, τον πάγο, την άμμο, το νερό και όλες τις άλλες λείες επιφάνειες και μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Έτσι, μπορεί λ.χ. το καπέλο να προστατεύει το κεφάλι από τον ήλιο, αλλά όχι και το πρόσωπο ή τον αυχένα από την ακτινοβολία που ανακλάται στο πεζοδρόμιο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται ταυτοχρόνως όλες οι μέθοδοι ηλιοπροστασίας. Και, βεβαίως, οι σκιέρ δεν πρέπει να βγαίνουν στην πίστα πριν αλείψουν το πρόσωπό τους με αντηλιακό.

10. Η σωστή απάντηση είναι λάθος. Το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης, συνεπώς το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ο ουρανός.
Info
Πληροφορίες για την φροντίδα του δέρματος
http://www.mayoclinic.com/health/adult-health/MY00382/TAB=indepth
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου