Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αν και μειώνουν την έκθεση των καταναλωτών σε παρασιτοκτόνα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν 17 έρευνες οι οποίες συνέκριναν ομάδες ανθρώπων που κατανάλωναν ή όχι βιολογικά προϊόντα.
Εκτός αυτού, οι επιστήμονες του Στάνφορντ εξέτασαν 223 μελέτες οι οποίες συνέκριναν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασιτοκτόνων σε διάφορα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, κρέας, γάλα και αυγά.
Καμία από τις έρευνες που εξετάστηκαν δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τα δυο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Όπως προέκυψε από τη σύγκριση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων των ερευνών, τα φρούτα και τα λαχανικά, βιολογικά και μη, είναι το ίδιο περιεκτικά σε βιταμίνες, ενώ το γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αν και ορισμένες έρευνες υποστήριζουν ότι το οργανικό γάλα είναι πιο πλούσιο σε ωμέγα – 3.
Όπως αποδείχτηκε, οι οργανικές τροφές περιέχουν περισσότερο άζωτο, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στις διαφορές στη χρήση λιπασμάτων και την ωρίμανση κατά τη συγκομιδή, οπότε δεν προκύπτει κάποιο όφελος για τους καταναλωτές.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ουσιαστική διαφορά μεταξύ βιολογικών και μη προϊόντων σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά, αν και οι οργανικές τροφές ήταν 30% πιο απίθανο να περιέχουν παρασιτοκτόνα.
Στο μεταξύ, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Agricultural Systems, υποστηρίζει ότι οι οργανικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ίδια ποσότητα τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Παράλληλα στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες, που μεγιστοποιούν την απόδοση των καρπών χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους -όπως εναλλαγή καλλιεργειών, οργανικά λιπάσματα, αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαχιστοποίηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων-, απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγωγής σε σύγκριση με τις οργανικές και τις συμβατικές καλλιέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου