Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μια βόλτα στη Ζωγράφου


Περπατήσαμε πρόσφατα σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, με άφθονο τσιμέντο, που συντελεί αναμφισβήτητα στο μοναδικής ομορφιάς μοντέλο οικιστικής δόμησης, αυτό με τα πολυόροφα ντουβάρια που ορθώνονται όπου να’ναι. Βρεθήκαμε στους στενούς μποτιλιαρισμένους δρόμους με τα πανομοιότυπα εμπορικά μαγαζιά και καφέ. Είδαμε όμως, και πολλούς νέους ανθρώπους να βολτάρουν με κέφι, ίσως να' ναι φοιτητές, μιας και στου Ζωγράφου βρίσκονται η Πανεπιστημιούπολη και η Πολυτεχνειούπολη.

Γιατί όμως σας προτείνουμε βόλτα στου Ζωγράφου; Γιατί, παρά τα όποια παραπάνω μελανά χαρακτηριστικά, έχει και σημεία με ενδιαφέρον. Και γιατί το μισό for free είναι γέννημα θρέμμα Ζωγραφιωτάκι και του έχει αδυναμία!

Ας ξεκινήσουμε με το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη στην οδό Αλ. Παναγούλη 14. Πρόκειται για την εξοχική κατοικία της μεγάλης ηθοποιού που χτίστηκε το 1926. Το σπίτι επιτάχθηκε από τους γερμανούς την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ενώ αργότερα στέγασε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Δήμος Ζωγράφου ανέλαβε την ίδρυση του Μουσείου και την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο κρίθηκε διατηρητέο. Το Μουσείο δεν έχει προσωπικά αντικείμενα της Κοτοπούλη αλλά φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου, σκιτσογράφου και τραγουδοποιού Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό), ενώ η επόμενη έκθεση, που προγραμματίζεται μέσα στο φθινόπωρο, σχετίζεται με την ηθοποιό Άννα Καλουτά.

Επόμενος σταθμός είναι το εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, στην οδό Ανακρέοντος 38. Το κτίριο ανήκε στην οικογένεια Παππά και δωρίθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Στο εργαστήριο είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα έργα του μεγάλου έλληνα δημιουργού από το 1930 έως σήμερα και παράλληλα αποτελεί χώρο εργασίας των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στο παρκάκι δίπλα από τη Βίλα Ζωγράφου (είσοδος από την οδό Αναστάκη). Πρόκειται για έκταση 9,5 στρεμμάτων που ανήκε αρχικά στην οικογένεια Ζωγράφου και τώρα εξ ημίσεως στο Δήμο και στην οικογένεια. Ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης είναι κλειστό (εκεί που βρίσκεται η ιστορική Βίλα) και έτσι η βόλτα θα περιοριστεί στο χώρο αριστερά της περίφραξης. Ρίξτε κρυφές ματιές στα κενά διαστήματα ανάμεσα στην περίφραξη και φανταστείτε τον χώρο καταπράσινο και ανοιχτό σε όλους!
Εδώ θα σταθούμε λιγάκι για να σας πούμε ότι η Βίλα Ζωγράφου αποτελεί μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η συμφωνία του Δήμου με την οικογένεια Ζωγράφου για την «αξιοποίηση του χώρου», με την οικοδόμηση εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου δύο ορόφων και εμβαδού 14.325 τ.μ., καθώς και μεγάλου υπόγειου γκαράζ τεσσάρων ορόφων, περίπου 23.000 τ.μ. (πιο μεγάλο, πεθαίνεις)! Είναι άξιον απορίας με πόσο ελαφρά συνείδηση λαμβάνονται τέτοιες παράλογες αποφάσεις από τα δημοτικά όργανα, σε έναν μάλιστα από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Ευρώπης, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί μόλις 0,4 τ.μ. ελεύθερου χώρου και πρασίνου ακόμα λιγότερο! Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της Επιτροπής κατοίκων είναι η ακύρωση (φυσικά) του προγραμματιζόμενου έργου, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει το κτήμα κοινόχρηστο χώρο υψηλού πρασίνου, καθώς επίσης και η συνολική απαλλοτρίωση και δενδροφύτευσή του.
Αν θέλετε να υποστηρίξετε τον αγώνα της επιτροπής κατοίκων, συμβουλευτείτε τον ιστοτόπο www.vilazografou.gr και ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες δράσεις.

Τελευταίος προορισμός είναι η Πολυτεχνειούπολη, όπου μπορείτε να φτάσετε ύστερα από περπάτημα 15 λεπτών περίπου, ανεβαίνοντας τις περίφημες ανηφόρες της περιοχής (μην ξεχνάμε και τη γυμναστική μας)! Η Πολυτεχνειούπολη είναι απέραντη, με αρκετό πράσινο και ιδανική, νομίζουμε, για ένα απογευματινό περπάτημα ή/και ποδήλατο. Έχει φτιαχτεί μάλιστα και ποδηλατόδρομος αλλά ούτως ή άλλως κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, οπότε μπορείτε να προτιμήσετε και το δρόμο. Αν θέλετε να μπείτε με αυτοκίνητο, να έχετε κατά νου ότι οι πόρτες κλείνουν στις 5 μ.μ. 
Α, η φίλη, Καλλιόπη, συμπληρώνει ότι ο χώρος προσφέρεται επίσης για μαθήματα οδήγησης. Όχι όμως για επιδείξεις οδηγικών ικανοτήτων, οπότε σούζες, χειρόφρενα και άλλες τανζανιές ξεχάστε τις.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους:

Μουσείο Μαρίκα Κοτοπούλη, οδός Αλ. Παναγούλη 14, τηλ.: 210-7703713. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Τρίτης 10 π.μ.–1 μ.μ. και Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ.-1 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Οδηγίες πρόσβασης:
Παίρνετε ένα από τα λεωφορεία των γραμμών 230, 235, 608, και κατεβαίνετε στη στάση Κοτοπούλη, στην λεωφόρο Παπάγου. Προχωράτε λίγο προς τα πίσω και στρίβετε δεξιά στα «everest» στην οδό Παναγούλη.

Εργαστήριο Γιάννη Παππά, οδός Ανακρέοντος 38, τηλ.: 210-7773946. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή: 10 π.μ.–1 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Από την λεωφόρο Παπάγου, όπου καταλήγει η οδός Παναγούλη, προχωράτε προς τα πάνω την Παπάγου και στο τέταρτο στενό στρίβετε δεξιά στην οδό Δημοκρατίας. Η τέταρτη κάθετος είναι η οδός Ανακρέοντος και το εργαστήριο στο αριστερό σας χέρι.

Βίλα Ζωγράφου
Ξαναβγαίνετε στην Παπάγου και κάνετε δεξιά στην λεωφόρο Γεωργίου Ζωγράφου, με κατεύθυνση προς Νέο Τέρμα Ζωγράφου. Μετά τον πεζόδρομο στο αριστερό σας χέρι όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος «Αλέκα» και ενόσω είστε στη Γεωργίου Ζωγράφου, θα κάνετε αριστερά στην οδό Αναστασάκη.

Πολυτεχνειούπολη
Από την Γεωργίου Ζωγράφου συνεχίζετε προς τα πάνω. Στο parking που θα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι, αμέσως μετά τη βίλα, θα κάνετε αριστερά, στην οδό Πολυδώρου. Διασχίζετε την λεωφόρο Παπάγου και βρίσκεστε στην Ηρώων Πολυτεχνείου, πέμπτη μεγάλη κάθετο στην Πολυδώρου, όπου θα στρίψετε δεξιά και θα δείτε την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης.

Καθαρός χρόνος περπατήματος, από το Μουσείο Κοτοπούλη στην Πολυτεχνειούπολη: 40 λεπτά περίπου

Καλή βόλτα!

Περισσότερες πληροφορίες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου