Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ανακαλύφθηκε νέο είδος ανθρώπου σύμφωνα με έρευνα στην Κίνα


Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος είδος ανθρώπου ίσως ανακαλύφθηκε στηΝότια Κίνα, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα που έχει ήδη εγείρει τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Η εξέταση απανθρακωμένων οστών από ερευνητική ομάδα Κινέζων και Αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι αυτά ενδέχεται να ανήκουν σε ένα τελείως διαφορετικό είδος ανθρώπου που έζησε πριν από 11500 χρόνια.
Η αναπαράσταση που επιχείρησαν οι επιστήμονες δείχνει έναν άνθρωπο των σπηλαίων με προγναθισμό, πυκνό τρίχωμα στα φρύδια που τρεφόταν από το κυνήγι άγριων ζώων όπως τα ελάφια.
Το εναλλακτικό σενάριο λέει ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν δείχνουν μια πολύ πρώιμη μετανάστευσηαπό την Αφρική στη νοτιοανατολική Ασία.
Οι επιστήμονες που εκφράζουν ενστάσεις για το πόρισμα της έρευνας υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για ανθρώπους που διαφέρουν εμφανισιακά από τα αντίστοιχα μέλη του που της ίδιας περιόδου που έχουν εντοπιστεί, χωρίς να συνιστούν απαραίτητα διαφορετικό είδος.
“Ανακαλύψαμε ένα νέο πληθυσμό προϊστορικών ανθρώπων με κρανίο με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως αυτό των προγόνων μας που έζησαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια”, δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας Ντάρεν Κέρνοου.
“Κοντολογίς, πρόκειται για ένα μοναδικό από ανατομικής σκοπιάς είδος μεταξύ των μελών που συνθέτουν το δένδρο της εξέλιξης της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε ο ερευνητής.
Η έρευνα με τίτλο “Red Deer Cave people” δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE.
Κατά βάση στηρίζεται στη μελέτη λειψάνων τριών ατόμων στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Ανακατεμένο με τα ανθρώπινα οστά βρέθηκε το οστούν ενός τεράστιου ελαφιού, ενώ ανακαλύφθηκαν λίθινα και κεράτινα εργαλεία, που πιθανότητα χρησίμευαν ως μαγειρικά σκεύη.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι των σπηλαίων είχαν επίπεδο πρόσωπο, πλατιά μύτη, προεξέχον σαγόνι, μεγάλα δόντια και στρογγυλό κρανίο με πυκνά φρύδια και χοντρά κρανιακά οστά, ενώ ο εγκέφαλος του ήταν μεσαίου μεγέθους.
Το γεγονός ότι έχουν διαφορετικά ανατομικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους μοντέρνους ανθρώπους είτε τους σημερινούς είτε εκείνους που έζησαν στην Αφρική πριν από 150.000 χρόνια σημαίνει ότι έζησαν απομονωμένοι ή ότι ήλθαν σε πολύ περιορισμένη επαφή.
Διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια άγνωστη μέχρι τώρα μετανάστευση ατόμων στην Ανατολική Ασία κατά τη Λίθινη Εποχή.
Άλλοι επιστήμονες όπως ο ανθρωπολόγος Έρικ Τρινκχάουζ περιγράφουν τα πορίσματα της έρευνας ως “ατυχή ερμηνεία ευρημάτων τα οποία ανήκουν σαφέστατα σε πρώιμα μέλη του ανθρώπινου είδουςόπως το γνωρίζουμε και που μοιάζουν με τους σύγχρονους κατοίκους της Μελανησίας», δηλαδή της περιοχής που εκτείνεται από την δυτική πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού ως την Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια και βορειοανατολικά της Αυστραλίας.
Από την άλλη πλευρά ο Φίλιπ Γκανζ του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας εκτιμά ότι πρόκειται για ένα κοινό είδος ανθρώπου με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ερευνητές που διενήργησαν την έρευνα να κάνουν εξέταση DNA για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου