Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ψαλίδι

Καθόμουν στο δωμάτιο μου και σκεφτόμουν, άραγε απλά πράγματα της καθημερινότητας, όπως το ψαλίδι ποιος και πότε το εφεύρει! Οκ, ομολογώ πως δεν το έγραψα εντελώς μόνη μου το παρακάτω άρθρο αφού τις περισσότερες πληροφορίες τις συνέλεξα από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια wiki (και από διάφορα λεξικά)! 
Καταρχάς τι είναι το ψαλίδι; (αν και οι περισσότεροι γνωρίζεται από προσωπική σας πείρα) 
Είναι το μεταλλικό εργαλείο, με δύο λεπίδες. Είναι κατάλληλο για την κοπή χαρτιών, υφασμάτων, νυχιών, μαλλιών, κλαδιών κλπ. 
Ποια είναι η ιστορία του;
Στην αρχαία Αίγυπτο εφευρέθηκε (πιθανότατα) το πρώτο ψαλίδι, χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ. Αυτό το ψαλίδι μάλλον είχε τις λεπίδες του στην πέρα άκρη. Ενώ τα πρώτα ψαλίδια με σταυρωτές λεπίδες εφευρέθηκαν γύρω στο 100 μ.Χ. από τους Ρωμαίους.
Ψαλίδι του 2ου αι. από την Μ.Ασία
Η τελειοποίηση των ψαλιδιών έγινε από τον Ρόμπερτ Χέντσλιφ (Robert Hinchliffe , Βρετανός) , ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα (=μεταλλικό κράμα σιδήρου και άνθρακα)
Στη Σουηδία (σημερινή Φιλανδία) το έτος 1649 άρχισε να λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής ψαλιδιών στο χωριό Fiskars (μεταξύ Τουρκού και Ελσίνκι). Ο νέος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κατασκευάσει όχι μόνο μαχαιροπίρουνα αλλά και ψαλίδια, με την εμπορική ονομασία Fiskars (αυτό έγινε το έτος 1830) 
Και εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες μου! Απλά νομίζω πως είναι αρκετά ενδιαφέρον και άξιζε το κόπο να το μοιραστώ μαζί σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου